My photo
Well-mannered attitude and social minded outlook :))I normally be reluctant to make a stand with an outlandish idea or draw attention with an unusual outfit or hair style. 21 yesterday,21 today,21 tomorrow :)) If I am in danger of lives' weight and self- image issues .I respond these negative urges in a completely different way crushing them:))

Wednesday, November 26, 2008

Kızılcık Tarhanası



Yapılışı:
Kızılcıklar alınır.Bir kabın içinde karıştırılarak tuzlanır.Eskiden ahşaptan yapılmış tekneler kullanılırmış.Üzerine kapatılarak 3-4 gün bekletilir.Bu bekleme süresince kızılcıklar sulanarak hamur yapma kıvamına gelirler.Sonra üzerlerine bir kilo kızılcığa bir kilo un yada katı bir hamur kıvamına gelinceye kadar un koyulur .Hamur yapılır.Hamur parçalara ayrılarak bir örtünün üzerine serilir.Bir kaç gün kurumaya bırakılır.
Kızılcık tarhanası hamuru kurudukça pembe bir renk almaya başlar.Kuruma işlemi hamur çok fazla kurumadan sona erdirilir.Ve bir kabın içinde ovulmaya başlanır.Kurumuş parçalar ellerin arasında birbirine sürtünerek ve kızılcık çekirdeklerininde yardımıyla un haline gelir.İçinde çekirdeklerin ve ufalanmamış parçaların bulunduğu karışım elenir.Alta geçen kızılcık tarhanasıdır....
Elde edilen kızılcık tarhanası henüz kuru değildir.Bir örtü üzerine serilir ve kuruması için bir kaç gün bu şekilde bekletilir.Çok güzel bir pembedir ve rengin güneşte açılmaması için bu kurutma ev içerisinde yapılır.Zaten artık ince bir un halinde olan kızılcık tarhanasını rüzgar bile uçuruverir.....İyice kuruduğundan emin olununca bez torbalara koyulur ve rutubetsiz bir yerde saklanır....
Çorba Yapılışı
Hazır çorba gibidir...Az yağda soğan kavrulur üzerine eklenir..Bu arada kızılcık tarhanası soğuk veya ılık suyla karıştırılır.Su ısınınca kasedeki suyla karıştırılmış kızılcık tarhanası eklenir.Karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir.
Fotoğraflar bana aittir....