My photo
Well-mannered attitude and social minded outlook :))I normally be reluctant to make a stand with an outlandish idea or draw attention with an unusual outfit or hair style. 21 yesterday,21 today,21 tomorrow :)) If I am in danger of lives' weight and self- image issues .I respond these negative urges in a completely different way crushing them:))

Tuesday, August 29, 2006

Bamyalı piliç yahnisi/Chicken stew with okra

1 yemek kaşığı sarmısak ince kıyılmış
1/4 talı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı toz hardal
1/2 tatlı kaşığı tuz
1/4 tatlı kaşığı kırmızı biber
1/2 tatlı kaşığı karabiber
350 gram tavuk göğsü(deri ve yağları alınmış 1 cm kalınlığında şeritler halinde kesilmiş)
350 gram tavuk budu(deri ve yağları alınmış ve 1 cm kalınlığında şeritler halinde kesilmiş)
1 limon suyu
15 gram tuzsuz tereyağı
1 soğan
1 orta kereviz yada 4-5 kereviz sapı(2.5 cm boyunda parçalar halinde kesilmiş)
1 1/2 yemek kaşığı un
250 gram domates
2 defne yaprağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
250 gram bamya
50 cl tuzsuz tavuk yada sebze suyu
2 kırmızı yada yeşil biber
Sarmısak ,kekik, hardal,tuz kırmızı ve kara biberleri bir kasede karıştırın.Tavuk parçalarının büyük bir kaseye koyup hazırladığınız baharat karışımının 1/3ünü ve limon suyunu ekledikten sonra ,iyice karıştırarak oda sıcaklığında 30 dak bekletin.
Bir tencereye tereyağını koyup tencereyi orta ateşe oturtarak yağı eritin.Eriyince soğanları ve kerevizleri koyup sürekli karıştırarak soğanlar saydamlaşıncaya kadar yaklaşık 8 dak pişirin.Unu ve kalan baharat karışımınıda ekleyip sürekli karıştırarak 2 dak pişirin.Domatesler ve defne yapraklarını katıp ateşi kısarak 15 dak daha pişirin.
Bir başka tencereye zeytinyağını koyup yağı ısıtın.Bamyaları ekleyip sürekli karıştırarak her yanları kahverengileşinceye kadar yaklaşık 5 dak pişirin.
Domatesli karışıma tavuk suyu ve biber şeritlerini ekleyip kısık ateşte 20 dak daha pişirin.
Bamyaları ekleyip ,ısınınca servis edin.

1 table spoons of garlic(crushed)
3/4 table spoons of thyme
1 table spoons of mustard
1/2 teaspoons of salt
1/2 teaspoons of red pepper
1/2 teaspoons of black pepper
350 grams breast of a chicken(skinned and cut in 1 cm stripes)
350 grams legs of chicken(skinned and cut in 1 cm stripes)
1 lemons juice
15 grams of unsalted butter
1 big onion
1 medium or 4-5 celery stalks(cut in 2.5 cm stripes)
1 1/2 tablespoons of flour
250 grams of tomatoes
1 table spoons of olive oil
2 daphne leaves
250 grams okra
50 cl unsalted chicken or vegetable broth
2 green or red pepper (cut in 2.5 cm stripes)
Mix garlic,thyme,mustard ,red and black peppers in a bowl.Put all chicken pieces and 1/3 rd of this prepared mixture and lemon juice in a bowl.Mix well .Set aside for 30 minutes.
Put butter in a pan ,melt.Add onions,celery and saute for 8 minutes.Add flour and the rest of the spice mixture and cook 2 minutes more.Add tomatoes and daphne leaves,cook for more 15 minutes at low heat.Put olive oil in another pot,heat.Add okras and cook till okras gets brown of all sides about 5 minutes.Add chicken broth and pepper stripes to the tomato mixture,at low heat cook 20 more minutes.Add the cooked okras to that and serve.

Calory:295
Protein:29 g
Cholestrol:80 mg
Total fat/Toplam yağ:12 g
Satiated fat/ Doymuş yağ:3 g
Sodium:315 mg