My photo
Well-mannered attitude and social minded outlook :))I normally be reluctant to make a stand with an outlandish idea or draw attention with an unusual outfit or hair style. 21 yesterday,21 today,21 tomorrow :)) If I am in danger of lives' weight and self- image issues .I respond these negative urges in a completely different way crushing them:))

Wednesday, August 9, 2006

Safranlı pirinç salatası/Rice salad with safferon

150 gram nohut
1/4 tatlı kaşığı tuz
250 gram pirinç
60 cl tuzsuz tavuk,sebze suyu yada su
1/4 tatlı kaşığı safran
4-5 cm boyunda limon kabuğu
500 gram bezelye
30 gram badem
1 tatlı kırmızı biber(ince şeritler halinde kesilmiş)
1 çarliston yada dolmalık biber(ince şeritler halinde kesilmiş)
2 olgun domates(doğranmış)
6 siyah zeytin(doğranmış)
6 çorba kaşığı sirke sosu
Nohutları geceden bekletin.Sonra kaynatın.Bu arada tavuk suyunu yada suyu bir tencereye koyarak kaynatın.Kaynayınca pirinç ,safranlı su ve limon kabuğunu ekleyip iyice karıştırdıktan sonra yeniden bir taşım kaynatın.Kaynayınca ateşi biraz kısarak pirinç bütün suyunu çekinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.Bu arada bezelyeleri 6-7 dakika kaynatıp süzün.Bademleri küçük bir kızartma tavasına koyup 5-6 dakika kavurun.Nohutları bir salata kasesine aktarın.Pirinçleri limon kabuğunu çıkartarak nohutlara ilave edin.Bezelyeler,kavrulmuş bademler,biberler,domatesler ve zeytinleri ekleyip iyice karıştırın.Sirke sosunuda üzerine döküp sosu iyice yedirin.Salatayı oda sıcaklığında yada hafifçe soğuduktan sonra servis yapın.

SİRKE SOSU
1 tatlı kaşığı hardal(tercihan dijon)
1/4 tatlı kaşığı tuz
bir tutam karabiber
2 1/2 çorba kaşığı sirke
2 1/2 çorba kaşığı çiçekyağı
2 1/2 çaorba kaşığı zeytinyağı
Hardal tuz biber ve sirkeyi küçük bir kapta karıştrın.Çiçek yağını ve zeytin yağını yavaş yavaş akıtırken bir yandan da mikserle çırpın.Sos malzemesi birbirine iyice karışıncaya kadar çırptıktan sonra üstünü örterek buzdolabında soğumaya bırakın.(buzdolabında yaklaşık bir hafta saklayabilirsiniz)

15o grams of chickpeas
1/4 teaspoons of salt
250 grams of rice
60 cl unsalted chicken or vegetable broth or water
1/4 tea spoons of safferon
4-5 cm lemon rind
500 grams of peas
1 red pepper( cut in stripes)
1 green pepper(cut in stripes)
30 grams almond
2 tomato
6 black olives
6 tables spoons of vinegar sauce
Put chick peas in cold water wait a day then boil them till they softer.Set aside.Put broth in a pan.Boil.Add rice with safferon and lemon rinds.Boil again.Till the rice gets softer and absorbs all its water.About 20 minutes.Boil peas .Set aside.Roast almonds about 5 minutes set them aside too.Put prepared chick peas in a bowl.Add rice to that taking out the lemon rind before.Then add peas,roasted almonds,peppers,tomatoes,olives to chick peas and rice mixture.Mix all well.Pour vinegar sauce over.Either serve warm or chilled.
Calory:180
Protein:5 g
Cholestrol:0 mg
Toatal fat/Toplam yağ:7 g
Satiated/Doymuş yağ:1g
Sodium:145 mg

VINEGAR SAUCE
1 tea spoons of mustard(preferably dijon)
1/4 teaspoonsof salt
pinch of black pepper
2 1/2 tablespoons of vinegar
2 1/2 tablespoons of sunflower oil
2 1/2 tablespoons of olive oil (pure)
Mix mustard,salt,pepper and vinegar in a small bowl.Add oils gradually and blend well.Till the mixture gets thickened.Cover and chill.(Can be stored in the fridge about a week)
Calory:75
Protein:o g
Cholestrol:0 mg
Total fat/Toplam yağ:8 g
Satiated fat/Doymuş yağ:1 g
Sodium:75 mg