My photo
Well-mannered attitude and social minded outlook :))I normally be reluctant to make a stand with an outlandish idea or draw attention with an unusual outfit or hair style. 21 yesterday,21 today,21 tomorrow :)) If I am in danger of lives' weight and self- image issues .I respond these negative urges in a completely different way crushing them:))

Thursday, October 27, 2005

Ceviz çok sağlıklı ama.....


Kalp ve damar dostu olduğu bilinen ve her gün 40-50 gram tüketilmesi önerilen cevizin tüketimi son yıllarda artıyor.Ancak sorunlarıda artıyor gibi görünüyor.Türkiyede ceviz hasadı geç yapıldığı ve hasat sonrasında ceviz meyvesi yıkanıp temizlenmediği için yeşil kabuk kalıntısı,kabuklu cevizde kirlimsi bir görüntü bırakıyormuş.Doğru olan ceviz meyvesinin hasat edildikten hemen sonra yeşil kabuğunun makinalarla derhal temizlenmesi ve yeşil kabuk temizlendikten sonra kabuklu cevizin akar suda yıkanması ve kurutulması imiş.
Ceviz ekonomisinin otoritesi sayılan Gaziosmanpaşa Ün.Prof.Dr.Yaşar Akça hocamız bu konuda ciddi uyarılarda bulunuyor ve kabuklu cevizlerin bu kirli görünümden kurtulması için bazı bilinmeyen kimyasallarla beyazlatıldığını ve bunun çok sakıncalı olduğunu söylüyor ve tüketicileri beyazlatılmış cevizlerden uzak durmaları konusunda uyarıyor.Hocamız kimyasal maddelerle beyazlatılmış cevizlerin naturel cevizlerden kolayca ayrılabileceğini söylüyor.Akça pazarda kabuklu cevizi elinize alıp bakın .Kimyasalla beyazlatılmış kabuklu cevizin garip rengini hemen farkedersiniz diyor.
Peki bildiğimiz pazarlardan ,marketlerden satın aldığımız ceviz içi böyle mi?Orası pek belli değil gibi..Hocamızın tavsiyesi tüketicinin kırılmış cevizdende biraz uzak durması yönünde.Çünkü kabuklu cevizler ülkemizde ceviz kırıp ambalajlayan tesisler az olduğu için kötü koşullarda elde kırılıyor.Sağlık kurallarına uygun olmayan koşullarda elle kırılan cevizler hastalık kaynağı olabiliyor.Bu nedenle hocamız tüketici kabuklu cevizi alarak evde kendisi kırsın diyor .

15 comments:

  1. Anonymous08:08

    This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Anonymous08:10

    This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. Ben de iki yorumu kim yazmış diyordum. Anonim kardeşler yettiniz artık.

    Desene biz yandık. Bizde kabuklu kabuksuz iki türü de mevcut, pardon kabuksuzu dün kullanmıştım o bitti. Biz ne zaman hasta oluruz, evde hiç ceviz eksik değil de!
    Şaka bir yana Candan ne yapacağımızı şaşırdık daha neler duyacağız.

    ReplyDelete
  4. cevizin yaprakları da ayrıca çok yararlı. Bu yaprakları yıkayıp suyuyla banyo yapmak pek çok derde deva ayrıca yine balla falan karıştırıp yeniyor ama bunu tam bilemiyorum kalp hastalıkları için iyi gelen bir tarifi var. Ben bazı beyaz kumaşları ceviz yaprağı ile kaynatıp çok hoş bir ekru elde ediyorum. Bir yakınım beyaz şile bezi göndermişti bu yöntemle. rengini değiştirdim ve öyle kullandım. Bizim de bahçemide bir ceviz ağacı var alt dallardakileri topladık tepeden her gün birkaç tane üşüyor günlük yumurta gibi tüketiyoruz hemen.

    ReplyDelete
  5. Anonymous13:50

    Bilgi çok aydınlatıcı oldu bende ceviz alacaktım .Resimdeki tasarımlar harika acaba ne ile yapılmışlar özellikle ceviz bir bilgi yazarsan sevinirim.Demet

    ReplyDelete
  6. candan,bilgilendirdiğin için çok teşekkürler.bende hep Yağmura ceviz alıp yedirip duruyordum. Artık kabuklusunu aramam gerekiyor..peki ben onu evde nasıol kıracağım ??
    alt kattaki komşumuzu bu durumu senin blogunun adresini vererekmi açıklasam acaba..

    love&kisses..

    ReplyDelete
  7. Iran cevizi hakkinda bir bilginiz var mi arkadaslar, ben kasabimdan iran cevizi aliyorum, kusura bakmasinlar ama Turkiye'nin export ettigi cevizlerden kat be kat guzel oluyor da tek derdi( artik dert oldu yoksa ben cok memnundum) kirilmis olmasi. Bir de minnacik, kurutulmus incirleri var, bizim bildigimiz kuru incir gibi kocaman degil, belki ucte biri kadar, cook guzel. Iftar,da iki ondan iki ondan iyi oluyor. Gordugumuz uzere cevizin bile suyunu cikardilar. Her isi adam gibi yaparsak, olur mu kafamiza tas filan duser.

    ReplyDelete
  8. yerli malı yurdun malı herkes bunu kullanmalı! Çok güzel hijyenik koşullarda satılan cevizler var. Örneğin ben Tansaş'ta satılan Tadım'ın paketlenmiş ceviz içlerine bayılıyorum Harika! Ayrıca kabuklu cevizleri ve fındıkları kırmak için de çok basit bir alet satılıyor.

    ReplyDelete
  9. Bizim evde kuru ceviz,en çok eşim tarafından tüketilir.Ben de tazesi çıktığı günden bitişine kadar, tazesini tüketirim. O ne muhteşem bir şeydir.Ben allerjik bünyeli olduğum için,kuru ceviz yiyemiyorum. Ama onsuz kekler, kurabiyeler ve gavur dağı salatası düşünemiyorum. Sevgili Candan, tarafından sobelendiğimin farkındayım. Dur hele bir, şöyle sağımdan kalkıp, iyi şeyler düşündüğüm günümü bekliyorum. Zor dostum, zooor...
    Sevgiyle kal.

    ReplyDelete
  10. Vallahi tuhfe bilmiyorum şu anonymous ikizler kim seni mi takip ediyorlar nedir .İkizler burcusun ya:)))Cevizi bende seviyorum ama çiğ yemektense sanki pasta börek içlerinde kullanırsak mikrobu ölür gibi geliyor.

    ReplyDelete
  11. Şule Türel ne güzel bir ceviz ağacınız var ayrıca yaprakları ile kumaş boyamada harika bir fikir.Tansaşın cevizlerine bakacağım.Ayrıca mutfakta yada ev içinde hayatı kolaylaştıran aletlere baylıyorum.

    ReplyDelete
  12. Demet ceviz yazısına uygun resim ararken girdiğim bir siteydi adresini not almamışım ama bir ara bakarım.o.k

    ReplyDelete
  13. Burcucum sen cevizleri atmaya başla ben tutar kırar sana geri atarım .Hem de biraz kas çalıştırırız:)))Ne dersin.

    ReplyDelete
  14. Serra zeki insanlarız ama aklımız hep cinliğe çalışıyor.Dediğim gibi pasta börek içlerinde kullanmak daha akıllıca geliyor yada belki biraz kavurarak.

    ReplyDelete
  15. Sennur 20 randomu düşünürken bir de seni kitaplarla sobeledim .Çokkkk çalışman gerek çokkkkk:)))))

    ReplyDelete