My photo
Well-mannered attitude and social minded outlook :))I normally be reluctant to make a stand with an outlandish idea or draw attention with an unusual outfit or hair style. 21 yesterday,21 today,21 tomorrow :)) If I am in danger of lives' weight and self- image issues .I respond these negative urges in a completely different way crushing them:))

Thursday, October 27, 2005

Ceviz çok sağlıklı ama.....


Kalp ve damar dostu olduğu bilinen ve her gün 40-50 gram tüketilmesi önerilen cevizin tüketimi son yıllarda artıyor.Ancak sorunlarıda artıyor gibi görünüyor.Türkiyede ceviz hasadı geç yapıldığı ve hasat sonrasında ceviz meyvesi yıkanıp temizlenmediği için yeşil kabuk kalıntısı,kabuklu cevizde kirlimsi bir görüntü bırakıyormuş.Doğru olan ceviz meyvesinin hasat edildikten hemen sonra yeşil kabuğunun makinalarla derhal temizlenmesi ve yeşil kabuk temizlendikten sonra kabuklu cevizin akar suda yıkanması ve kurutulması imiş.
Ceviz ekonomisinin otoritesi sayılan Gaziosmanpaşa Ün.Prof.Dr.Yaşar Akça hocamız bu konuda ciddi uyarılarda bulunuyor ve kabuklu cevizlerin bu kirli görünümden kurtulması için bazı bilinmeyen kimyasallarla beyazlatıldığını ve bunun çok sakıncalı olduğunu söylüyor ve tüketicileri beyazlatılmış cevizlerden uzak durmaları konusunda uyarıyor.Hocamız kimyasal maddelerle beyazlatılmış cevizlerin naturel cevizlerden kolayca ayrılabileceğini söylüyor.Akça pazarda kabuklu cevizi elinize alıp bakın .Kimyasalla beyazlatılmış kabuklu cevizin garip rengini hemen farkedersiniz diyor.
Peki bildiğimiz pazarlardan ,marketlerden satın aldığımız ceviz içi böyle mi?Orası pek belli değil gibi..Hocamızın tavsiyesi tüketicinin kırılmış cevizdende biraz uzak durması yönünde.Çünkü kabuklu cevizler ülkemizde ceviz kırıp ambalajlayan tesisler az olduğu için kötü koşullarda elde kırılıyor.Sağlık kurallarına uygun olmayan koşullarda elle kırılan cevizler hastalık kaynağı olabiliyor.Bu nedenle hocamız tüketici kabuklu cevizi alarak evde kendisi kırsın diyor .